ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗ

Η όμορφη απόδραση!

Γνωρίστε την περιοχή της Ουρανούπολης από ξηράς και από θαλάσσης!

Επισκεφτείτε το πανέμορφο νησί της Αμμουλιανής!

Η ΠΕΡΙΟΧΗ – ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ

Η ΟΜΟΡΦΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ

Η Ουρανούπολη είναι παραθαλάσσιο χωριό του νομού Χαλκιδικής και ο τελευταίος κοσμικός προορισμός πριν μεταβεί κάποιος στο Άγιο Όρος.

Βρίσκεται στο «τρίτο πόδι» της Χαλκιδικής και ο συντομότερος δρόμος είναι μέσω Εγνατίας Οδού – Σταυρού – Ιερισσού. Ο ωραιότερος είναι μέσω Αρναίας – Σταγείρων – Στρατωνίου.

Κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι περνούν από το λιμάνι της Ουρανούπολης για να πάρουν το καράβι και να επισκεφτούν το Άγιο Όρος.

Το 2010 αριθμούσε πληθυσμό 960 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και με την αλιεία.

Η ιστορία

Το σημερινό χωριό κτίστηκε στη θέση αρχαίας πόλης. Η τελευταία ιδρύθηκε το 315 π.Χ. από τον Αλέξαρχο, ο οποίος ήταν αδερφός του Κάσσανδρου. Αυτός οικοδόμησε την Ουρανούπολη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Σάνης, που είχε καταστραφεί από το Φίλιππο Β΄.

Ουρανούπολη Χαλκιδικής
Ουρανούπολη παραλία

Η περιοχή

Στα νοτιοδυτικά του χωριού βρίσκεται ο Πύργος της Ουρανούπολης που χρονολογείται από το 14ο αιώνα, αναπαλαιώθηκε έπειτα από σεισμό το 19ο αιώνα και σήμερα ένα από τα παρακείμενα κτήρια στεγάζει τα Γραφεία της Κοινότητας. Στον Πύργο κατοίκησαν πρόσφυγες κυρίως από την Προποντίδα μετά το 1922 αλλά και το ζεύγος Lock το 1928. Η Ουρανούπολη έλαβε τη σημερινή της ονομασία γύρω στα 1960, οπότε και ξεκίνησε να αναπτύσσεται τουριστικά.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ – ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗ

Ο ΕΠΙΓΕΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

Η Αμμουλιανή βρίσκεται ανάμεσα στις χερσονήσους του Αγίου Όρους και της Σιθωνίας και αποτελεί το μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής.

Γνωστή για τις υπέροχες παραλίες της, είναι αγαπημένος προορισμός χιλιάδων επισκεπτών και το ότι δεν γίνονται μόνιμες καλλιέργειες έχει βοηθήσει ώστε η Αμμουλιανή να παραμείνει ανέγγιχτη και μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως επίγειος παράδεισος.

Οι παραλίες της αποτελούν το σήμα κατατεθέν του νησιού.

Η ονομασία της σε προϊδεάζει για όσα θα απολαύσεις: αμμώδεις παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά.

Η περιοχή – Οι παραλίες

Οι Αλυκές, που βρίσκονται στην πίσω μεριά του νησιού, αποτελούν μία από τις πιο ωραίες και μεγάλες παραλίες της. Η λευκή ψιλή άμμος και τα κρυστάλλινα νερά της θα σας μαγέψουν. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, καντίνα και καφετέρια.

Στα βόρεια του νησιού βρίσκεται η παραλία του Αη Γιώργη αλλά και η παραλία της Μεγάλης Άμμου όπου υπάρχει ταβέρνα και αναψυκτήριο. Στα νοτιοδυτικά βρίσκεται η παραλία Καραγάτσια. Πρόκειται για έναν μικρό όρμο με φτελιές.

Τέλος, Τα Γαϊδουρονήσια ή αλλιώς νησάκια Δρένια, βρίσκονται νοτιο-ανατολικά της Αμμουλιανής. Είναι τόσο κοντά, που νομίζεις ότι μπορείς να πας κολυμπώντας από τις νότιες παραλίες του νησιού! Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το ταβερνάκι που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια στο νησί!

Αμμουλιανή λιμάνι

Κάντε πιο τολμηρές και χαρούμενες τις καλοκαιρινές σας διακοπές! Εμείς το φροντίζουμε αυτό!

Δύτης